Bliksem Schrijfbureau • Blog • Vacature schrijven
Bliksem Schrijfbureau • Blog • Vacature schrijven

Trek de juiste profielen aan met een flitsende vacature

Een ervaren lasser, een analytische boekhouder of een proactieve onderhoudstechnieker nodig? We moeten je wellicht niet vertellen dat sommige – vaak technische – profielen moeilijk te vinden zijn. Nog voor je ze kan overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen, moet je ze aanzetten tot solliciteren. Hoe je dat doet? Met een vacature die leest als een trein en blijft plakken als secondelijm.

“De war for talent is echt. Als er 2 sterke kandidaten op de arbeidsmarkt komen, zijn er meteen 30 bedrijven bereid om hen een job te bieden.”

Een sterke nieuwe kracht voor je bedrijf begint bij geschikte kandidaten voor een concrete vacature. En daar doet je vacaturetekst veel aan. Met deze tips boost je je sollicitatieproces van bij de startlijn.

Val op in de vacaturestroom

Als er 2 sterke kandidaten op de arbeidsmarkt komen, zijn er meteen 30 bedrijven bereid om hen een job te bieden. De war for talent is onverbiddelijk. Vooral voor moeilijke profielen komen er elke dag vacatures bij. Je valt dus beter op in de lijst met jobs. Dat doe je met een intrigerende titel of een catchy tekstje op social media. Het liefst een combinatie van beide.

Zo zoeken wij op groeimomenten niet naar een ‘copywriter’ maar naar een ‘woordensmid’, bij voorkeur een met een hoekje af. Geen barman, maar een amateur-psycholoog. Geen kapper, maar een Edward Scissorhands.

Zeg het met humor

Zonder reclame te willen maken voor stand-uppers: humor is zowat het meest complexe om volledig te beheersen. Weinig schaamtelijker dan een mop vertellen en nadien de enige zijn die lacht, toch? Maar het is wel een sterk middel om mensen te boeien en te overtuigen. Ook op papier of scherm.

Probeer dus hier en daar een leuke woordspeling of een kwinkslag in je vacaturetekst te verwerken. Let wel op: less is more en overdrijven is nooit goed.

Verleid niet enkel met een mooi loon

Een aantrekkelijk salarispakket is belangrijk. Uiteraard. Toch is het moeilijk om daarmee het verschil te maken. Schaarse toppers zijn gegeerd en elke potentiële werkgever biedt daarom een mooie verloning. Waar een kandidaat dan wel voor kiest? Voor een comfortabele werkomgeving, een enthousiast team en mogelijkheden om zichzelf bij te scholen, bijvoorbeeld.

Combineer tekst en bullets

Waarom kiezen als je het beste van twee werelden kan combineren? Je neemt jobkandidaten mee in korte, snedige stukjes doorlopende tekst en biedt overzichtelijke lijstjes met de belangrijkste puntjes. Werk bij voorkeur in drie onderdelen:

  • profiel van de kandidaat
  • inhoud van de job
  • troeven voor de werknemer, inclusief verloningspakket

Zo geef je iedereen snel scanbare informatie, maar kan je in de alinea’s tekst je persoonlijkheid – en die van je bedrijf – laten doorschijnen.

Nood aan p(l)akkende vacatures? Bliksem Schrijfbureau staat voor je klaar.

Vertel het vooral niet verder

Klik, lees en verras jezelf

De nieuwsbrief: een onmisbaar marketinginstrument

Een nieuwsbrief is directer, persoonlijker en converteert beter dan sociale media. Waar wacht je op?

Lees meer

Een straffe copywriter nodig?

Laat die puntenslijper in de kast. Je hebt je scherpe pen al gevonden.

contact