webstructuur, structuur website, seo
webstructuur, structuur website, seo

Hoe een duidelijke structuur je website helpt scoren

Een (ver)nieuw(d)e website is een investering. Een die je dan ook liefst doordacht aanpakt. Flitsende teksten en sprekende beelden zijn natuurlijk van groot belang. Maar als de webstructuur niet goed zit, bouw je op een wankele basis. Wat, hoe en waarom? Dat lees je hier.

“Een website bouwen vraagt
stevige funderingen, een stabiele basis.”

Wat is een webstructuur?

Wie een huis bouwt, giet eerst stevige funderingen. De structuur van je website kan je hiermee vergelijken. Het vormt een stabiele basis om je hoofdpagina’s, subpagina’s en landingspagina’s op aan te haken.

De uitzondering bevestigt uiteraard de regel, maar meestal bevat een website enkele vaste onderdelen:

  • Home
  • Over ons
  • Diensten/producten
  • Contact

Wat je precies doet, bepaalt voor een stuk hoe uitgebreid je website wordt. Bied je één specifieke dienst aan, dan heb je minder pagina’s nodig dan iemand die 5 verschillende producten op de markt brengt en die stuk voor stuk wil toelichten op een afzonderlijke landingspagina. Je kan ook een nieuwspagina/blogveelgestelde vragen en zo meer toevoegen.

Gebruik een boomstructuur

Een website is maatwerk. Bij elke website wordt dus een unieke structuur bepaald. Je kiest best voor een boomstructuur, waarbij hoofdpagina’s uitwaaieren naar subpagina’s en uiteindelijk naar landingspagina’s.

Denk aan een schrijnwerker. De hoofdpagina ‘Diensten’ vat alles wat samen. ‘Poorten’ kan een subpagina zijn en ‘Landelijke poorten’ een landingspagina. Zo ga je via een logische trechter naar steeds specifiekere informatie. Zonder de weg kwijt te raken.

layout website structuur website linkbuilding

Bewaar het overzicht

Een duidelijke webstructuur is in de eerste plaats een belangrijke leidraad. Als een gps is hij je gids doorheen de website. Dat is een voordeel voor

  • jezelf: je voegt nieuwe info of volledig nieuwe pagina’s moeiteloos toe op de meest logische plaats op je website
  • je bezoeker: hij/zij vindt snel de weg naar de specifieke info waar hij/zij naar op zoek is
  • Google: dankzij een duidelijke webstructuur snapt Google de inhoud van je pagina’s beter en toont sneller de juiste zoekresultaten

Leidraad voor je SEO

Naast een handige gps biedt een duidelijke structuur voor je website meteen ook een goede basis voor je SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Met name de keuze voor je landingspagina’s – vaak specifieke diensten of producten – bieden kansen om voor bepaalde populaire zoekwoorden te scoren. Ze geven vaak een instant overzicht voor trefwoordenonderzoeken en bijhorende SEO-copywriting.

Advies nodig voor je eigen webstructuur? Liefst meteen door een partner die ook kan instaan voor overtuigende teksten die gevonden worden? Shoot!

Klik, lees en verras jezelf

De nieuwsbrief: een onmisbaar marketinginstrument

Een nieuwsbrief is directer, persoonlijker en converteert beter dan sociale media. Waar wacht je op?

Lees meer

Een straffe copywriter nodig?

Laat die puntenslijper in de kast. Je hebt je scherpe pen al gevonden.

contact